Het idee

Ik heb een looppad bedacht dat afstand houden leuk maakt. Het is een slim lichtgevend pad dat meet of iemand er op staat. Het meet op welke tegel iemand staat en dan geven alle tegels binnen 1,5 meter licht. Als iemand hier over loopt kan die zien hoeveel afstand van de persoon die verder op loopt gehouden wordt. Misschien kan de stroom van zonnepanelen komen.

Vragen werking

Hoe gaat het er uitzien?

Voor mijn idee wordt het pad 2 meter breed en zijn de tegels 0,4m breed. Dan kan je vijf tegels naast elkaar plaatsen.

Waarom zijn het vijf tegels?

Het zijn er vijf omdat je er niet te weinig en niet te veel moet hebben. Als er te weinig tegels zijn dan verandert het pad niet gedetailleerd genoeg van kleur en als er te veel zijn dan is het misschien te duur en te moeilijk om te maken daarom heb ik voor vijf tegels in de breedte gekozen.

Hoezo is het pad twee meter breed?

Dat is zodat je 1,5 meter afstand van de persoon die naast je loopt kan houden. Ik ben weet niet zeker of dit gaat passen (of te klein is) is maar dan kan je wel afstand houden.

Hoe gaat het van kleur veranderen?

Het hele pad is verbonden en wordt bestuurd door eén apparaat of computer (misschien kan dit nog slimmer). Als een tegel gewicht registreert dan veranderen alle tegels binnen 1.5 bijvoorbeeld van zwart naar blauw. Zwart is dan de kleur als er niemand opstaat. Dat kan gewoon gedaan worden door de lamp in de tegel uit te zetten, dat bespaart stroom.

In elke tegel zit dan een gekleurde lamp die aangaat als het een signaal krijgt (of het kan met een normale lamp waar een gekleurd doorzichtig laagje op zit maar ik weet niet precies hoe dat zou werken).

De tegel is van een stevig doorzichtig materiaal dat niet krast, het kan niet zo dun zijn als een normale tegel omdat het verbonden moet zijn met de andere tegels en er een licht in moet.

Het wordt dan iets als de bovenstaande afbeelding maar dan kan je er natuurlijk niet doorheen zien omdat er een laagje in zit dat licht erdoorheen laat maar wat niet transparant is. Het wordt ook iets kleiner en waterdicht.

Hoe meet je of iemand op een tegel staat?

De beste manier is een simpele drukmeter. Het hoeft niet heel precies te zijn, er moet gewoon gemeten worden of iemand er op staat. Dit staat verder uitgelegd bij het ontwerp

 

Ontwerp

 1. Dit is de doorzichtige bovenkant van helder doorzichtig materiaal en is wat de persoon die er overheen loopt ziet.
 2. Dit is de drukmeter, de meter beweegt niet maar meet hoe veel gewicht er op de bovenste laag staat. Dit kan worden gedaan met eenvoudige en goedkope druksensoren omdat het niet een heel nauwkeurige meting hoeft te zijn.
 3. Dit is een data en stroomkabel hier wordt de druk naar een eenvoudige computer, zoals een raspberry pi, gestuurd en krijgt de lamp stroom. Het mag weinig stroom zijn want het zijn leds.
 4. Dit is het midden van de kabels, vanaf hier kan het stuursignaal vier kanten opgaan.
 5. Een lamp, als deze stroom krijgt gaat hij aan en geeft de tegel licht.
 6. Een gekleurd helder laagje wat licht doorlaat, als de lamp aangaat gaat het ongekleurde licht erdoorheen en krijgt het de kleur van het laagje.

Voor en nadelen

Voordelen:

 1. Het maakt afstand houden leuk en makkelijk.
 2. Als het pad meer dan 1,5 meter breed is kunnen twee mensen naast elkaar lopen.
 3. Als dit gerealiseerd zou worden zou het veel publiciteit brengen.
 4. ’s nachts ziet het er mooi uit.
 5. Het is leuk om er op te lopen en dat mensen op het pad (willen) blijven lopen.

Nadelen:

 1. Het is in de dag misschien moeilijk zichtbaar.
 2. Het zou mogelijk niet bij de stijl van het campus passen.
 3. Dit moet nog verder ontwikkeld worden, hoe zorg je nou dat zoiets werkt, hoe kan je zo iets mooi en passend maken.
 4. Moet onderhouden en beheerd worden.